Marka sohbetlerinde biyomimetik bilimi tanıtıldı

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı tarafından organize edilen Marka Konuşuyoruz etkinliğinin konuğu Doğa Bilimleri Derneği Kurucusu ve Başkanı Altuğ Revnak Eti'ydi. Güney Yerleşke Farabi Salonu'nda yapılan etkinliğe İletişim Fakültesi öğrencilerinin ilgisi yoğun oldu.

Türkiye'nin sayılı biyomimetik uzmanlarından biri olan Eti, Türkiye'de adı yeni yeni duyulmaya başlayan bu bilim dalı hakkında çok değerli bilgiler paylaştı. Yaptığı sunum dikkatle dinlenen Altuğ Eti, konuşmasına biyomimetiğin tanımını yaparak başladı.
Biyomimetik ve biyomimikri doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan, yeni teknolojiler geliştirilmesini sağlayan bilim dalıdır diyen Altuğ Eti, biyomimetiğin matematik, fen bilimleri, sanat ve tasarımı bir araya getiren çok özel bir bilim dalı olduğunu vurguladı.

İnsanın ihtiyaç duyduğu tüm teknolojik ilham doğada var!

Doğadaki hayvan ve bitkilerden esinlenerek ve kopyalayarak geliştirilen birçok teknolojik ürün olduğunu söyleyen ve sunumunda çok sayıda örnek gösteren Eti; "Aslında insanın ihtiyacı olan tüm teknolojik ilham doğada var. Doğadaki mükemmel uyum ve birlikte çalışma bizler için bir rol model. Doğada insan dışında hiçbir canlı birbiriyle çatışmıyor ve birbirini yok etmiyor, sadece insan kendini yok ediyor ve dünyaya zarar veriyor. Dünya'nın temel gereksinimi olan enerji ve gıda için hayvan ve bitkilerden aldığımız ilhamla üreteceğimiz teknolojiler dünyanın daha yaşanır bir yer halini almasını sağlıyor. Milyonlarca yıldır dünyada var olan bakteriler, bitkiler, hayvanlar; insanlığa ve yeni teknolojilere büyük bilgi kaynağı sağlıyor. Her gün en basit düzeyde kullandığımız teknolojilerin gerisinde hep doğa var. Artık doğaya çok daha dikkatli bakmalıyız. İnsanın ihtiyacı ola her şey yüzyıllardır zaten doğada." dedi.

Altuğ Revnak Eti, sunumu boyunca bakterileriler, bitkiler ve hayvanlardan kopyalanarak geliştirilen teknolojik ürünlerden örnekler sergiledi, nanoteknoloji hakkında da bilgiler verdi.
Biyomimetik, uzay bilimleri, çevre konularındaki konferansları çok talep gören ve bugüne kadar 4 bin 200 kadar ücretsiz konferans veren Altuğ Revnak Eti, doğa bilimlerine gösterilen ilginin artmasını teşvik edecek, doğayı ve çevreyi koruma bilincinin aşılanmasına öncülük edecek çalışmalar yapmayı sürdüreceğini belirtti.

Konferansın sonunda Tasarımı ve İletişimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dinçer Atlı, Altuğ Eti’ye sunumundan dolayı bir teşekkür plaketi takdim etti.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)